Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αγεωγράφητοι κι αχαρτογράφητοι στην αντιπυρική περίοδο

Παρελθόν και ο χάρτης

Αύριο ξεκινά επίσημα η αντιπυρική περίοδος και για πρώτη φορά, μετά από μία αλυσίδα σειράς ετών, όχι δεν μόνο έχουν γίνει οι προπαρασκευαστικές συσκέψεις, όχι μόνο δεν έχουν δοθεί τα κονδύλια στη τοπική αυτοδιοίκηση για τον καθαρισμό των δασών και των περιαστικών χώρων, όχι μόνο δεν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας ο επήγειος και ο εναέριος μηχανισμός δασοπυρόσβεσης, αλλά θ' αποτελέσει πιθανότατα παρελθόν μία από τις πλέον σημαντικές
εφαρμογές  πρόβλεψης κινδύνου που υπήρξε αναπόσπαστο καθημερινό στοιχείο κι εργαλείο δουλειάς του αντιπυρικού επιτελείου.
Ο λόγος για το χάρτη της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που υπήρξε το απαύγασμα της συστηματικής μελέτης που εκπονήθηκε επί ημερών Χρυσοχοΐδη στην πρώτη θητεία του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όταν αναλύθηκαν και συνεκτιμήθηκαν τα επιστημονικά δεδομένα που πρόσφεραν διάφορες ανοιχτές πηγές και κρατικές υπηρεσίες, ώστε ο μηχανισμός να βρίσκεται εκεί που πρέπει την ώρα που πρέπει.
Μέσα στη γενική αποσάρθρωση της χώρας, όπως φαίνεται και σύμφωνα με όσα εκτιμούν έμπειροι αναλυτές, αυτό που κινδυνεύουμε να χάσουμε φέτος το καλοκαίρι με ανυπολόγιστο κόστος για τις υπάρχουσες και τις επερχόμενεςε γενιές, είναι ο δασικός πλούτος καθώς οι συνθήκες και οι δυσμενείς προοπτικές είναι πολλαπλάσιες από αυτές που προέκυψαν το 2007 και το 2009. Μακάρι να μην είναι έτσι, όμως τίποτα ενθαρρυντικό δεν φαίνεται στο θολό ορίζοντα της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου.
Το πως και το γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ, σε ρεπορτάζ που θ' ακολουθήσει.


.

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΜΑ ΚΑΛΑ ΑΦΟΥ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ Ή ΘΑ ΣΒΥΝΟΥΝ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ Ή ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΨΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τα ίδια λέγανε και πέρυσι και πρόπερσι οι έμπειροι αναλυτές.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΑΝΩΝΥΜΕ 1.06 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,ΜΗΠΩΣ ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΕΡΣΙ ΠΟΥ ΚΑΗΚΕ ΟΛΗ Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ή ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΞΕΧΑΣΕΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΡΟΠΕΡΣΙΝΑ,ΑΝΤΙΠΡΟΠΕΡΣΙΝΑ Κ.Ο.Κ.Η ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Ή ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εμένα προσωπικά μου αρκεί η πρόβλεψη καιρού που διαβάζω στο ίντερνετ αφού μπορώ να δω όλες τις παραμέτρους που με ενδιαφέρουν(θερμοκρασία,αέρας,υγρασία κλπ).
Ο χάρτης επικινδυνότητας απ' την άλλη, ίσως και να λειτουργούσε ως αφύπνιση για κάποιους με κακές προθέσεις...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χαχα, να βγάλει τώρα ανακοίνωση η ποασύ όπου θα προειδοποιεί υπουργείο και αρχηγείο για την εγκληματικότητα. Είστε φαιδροί στην εαπς. Άντε ρε δουλέψτε μπας και γίνει καμιά πρόληψη.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Απ' ότι αναφέρει η εγκύκλιος στο site της πολιτικής Προστασίας ο χάρτης θα συντάσσεται και θα ανακοινώνεται απο 1 Ιουννίου.
Ας το έκαναν απο τον Οκτώμβρη!
Β.Τ