Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 100 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ


Το «πράσινο φως» άναψε τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας για την πρόσληψη 100 αστυνομικών ειδικών καθηκόντων, που προβλέπει το επανακατατεθέν, για δεύτερη φορά στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, Προεδρικό Διάταγμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας
το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 2011 έκρινε παράνομο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Χρ. Παπουτσή για την πρόσληψη 100 αστυνομικών.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, που συμμετείχαν στην Ολομέλεια του ΣτΕ, τον περασμένο μήνα έκριναν μη νόμιμο το επίμαχο διάταγμα, επειδή ήταν εκτός πλαισίου των δεσμεύσεων που επιβάλλει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015, αλλά και επειδή από κανένα στοιχείο δεν βεβαιωνόταν ότι η δαπάνη, η οποία ανέρχεται στα 2.477.000 ευρώ, για τη δημιουργία των νέων οργανικών θέσεων και των 100 προσλήψεων στην ΕΛΑΣ (Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης), είχε περιληφθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη της επόμενης πενταετίας.
Ειδικότερα, η πορεία του επίμαχου διατάγματος ξεκίνησε από το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου κατατέθηκε για πρώτη φορά για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.
Το επίμαχο διάταγμα από το Ε' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (γνωμοδότηση 266/2011, πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Μενουδάκος και εισηγητής ο πάρεδρος Δημήτρης Βασιλειάδης) κρίθηκε παράνομο και για τον λόγο αυτό, αλλά και λόγω σπουδαιότητας του θέματος παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.
Η Ολομέλεια (γνωμοδότηση 285/2011, πρόεδρος ο Παναγιώτης Πικραμμένος και εισηγητής ο πάρεδρος Ηλίας Μάζος) ακολούθησε κατά γράμμα σχεδόν τις θέσεις των δικαστών του Ε' Τμήματος του ΣτΕ.
Στη συνέχεια, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επανήλθε και κατέθεσε για δεύτερη φορά το σχέδιο διατάγματος προς επεξεργασία στο Ε' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Δόθηκαν, εξάλλου, και οι αναγκαίες διευκρινίσεις από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με το επανακατατεθέν διάταγμα συνιστώνται και κατανέμονται σε διάφορους βαθμούς της Ελληνικής Αστυνομίας 100 νέες οργανικές θέσεις αστυνομικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων. Περαιτέρω, με τις διατάξεις του σχεδίου τροποποιούνται και αντικαθίστανται διατάξεις παλαιότερου διατάγματος (Π.Δ. 373/2002) «σχετικά με τις κατηγορίες των θέσεων αστυνομικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων, τη διαδικασία, τα προσόντα και τα κωλύματα κατάληψης αυτών, ενώ θεσπίζονται, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα αυξημένα προσόντα, όπως η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου, για το διορισμό ιδιωτών ή τη μετάταξη, ένταξη ή εξέλιξη αστυνομικού προσωπικού στις θέσεις ειδικών καθηκόντων».
Ακόμη, με το άρθρο 5 του διατάγματος καταργούνται 100 υφιστάμενες οργανικές θέσεις αστυνομικού προσωπικού γενικών και ειδικών καθηκόντων της κεντρικής υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επίσης, διευκρινίζεται ότι η προκαλούμενη δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού για την πρόσληψη των 100 αστυνομικών «είναι σύμφωνη προς τις δεσμεύσεις και τους στόχους του εγκριθέντος με τον Ν. 3985/2011 μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής, ενώ την ίδια στιγμή τεκμηριώνονται με επάρκεια οι υπηρεσιακές ανάγκες της ΕΛΑΣ που επέβαλαν τη σύσταση των 100 νέων οργανικών θέσεων».
Αναλυτικότερα, από την εφαρμογή του επίμαχου διατάγματος προκαλούνται δαπάνες σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2.477.000 ευρώ για το έτος 2012, 2.362.000 ευρώ για καθένα από τα έτη 2013 και 2015 και 2.382.000 ευρώ για καθένα από τα έτη 2014 και 2016 και ότι οι επίμαχες δαπάνες θα αντιμετωπίζονται από τις πιστώσεις που θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον ειδικό φορέα «Ελληνική Αστυνομία».
Το διάταγμα συνοδεύεται από έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη (συνυπογράφει το διάταγμα) που αναφέρει ότι «η μισθολογική δαπάνη από την αύξηση των οργανικών θέσεων αστυνομικού προσωπικού κατά 100, βρίσκεται εντός των ανώτατων ορίων του κρατικού προϋπολογισμού για τα έτη 2012, έως και 2015, όπως έχουν τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής».
Αυτή τη δεύτερη φορά οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 303/2011 γνωμοδότησή του Ε΄ Τμήματος (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Μενουδάκος και εισηγητής ο πάρεδρος Χρήστος Παπανικολάου) έκριναν νόμιμο το επίμαχο διάταγμα.
Συγκεκριμένα, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι το διάταγμα είναι νόμιμο εφόσον βεβαιώνεται ότι «η προκαλούμενη δαπάνη στοιχεί προς τις δεσμεύσεις και τους στόχους του εγκριθέντος με τον Ν. 3985/2011 μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής, η βεβαίωση δε αυτή ευρίσκει έρεισμα στο υπ' αριθμ. 2/73126/2.11.2011 έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο η μισθολογική δαπάνη από τη σύσταση των οργανικών θέσεων αστυνομικού προσωπικού, βρίσκεται εντός των ανωτάτων ορίων του κρατικού προϋπολογισμού και, συνεπώς, των ανωτάτων ορίων του προϋπολογισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τα έτη 2012, έως και 2015, όπως έχουν τεθεί στο ΜΠΔΣ».
Ακόμη, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι, η σύσταση των νέων οργανικών θέσεων προτείνεται νομίμως, γιατί «συνοδεύεται από την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και την ανακατανομή του προσωπικού, με ταυτόχρονη κατάργηση 100 θέσεων αστυνομικού προσωπικού ειδικών και γενικών καθηκόντων, δηλαδή ισάριθμων θέσεων προς εκείνες, των οποίων προτείνεται η σύσταση. Αφετέρου (σσ.συνοδεύεται) από το σημείωμα της Διεύθυνσης Οργάνωσης - Νομοθεσίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, όπου αναλύονται για κάθε κατηγορία θέσης οι νέες, εξειδικευμένες και ιδιαίτερων απαιτήσεων ανάγκες που επιβάλλουν τη σύσταση των θέσεων σε συνδυασμό με τη θέσπιση ιδιαίτερα αυξημένων προσόντων για την κατάληψη των θέσεων αυτών, προκύπτει επαρκώς και για το σύνολο των νέων θέσεων ο λόγος που επιβάλλει τη σύστασή τους και ο λόγος για τον οποίο η κάλυψη των αναγκών, στις οποίες οι θέσεις αυτές στοιχούν, δεν μπορεί να γίνει μόνον με την αναδιοργάνωση των υφιστάμενων υπηρεσιών και την ανακατανομή του υπηρετούντος προσωπικού».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια