Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

"Βροχή".... χρώματος ζαχαροπλαστικής!




Η «βροχή» δακρυγόνων, πολύ πιθανόν να μετατραπεί σε «βροχή» χρωματιστού νερού, το ερχόμενο, θερμό, σύμφωνα με τις προβλέψεις, φθινόπωρο, με την Ελληνική Αστυνομία να «σκέφτεται» ακόμη μία φορά να χρησιμοποιήσει «λελογισμένα», τις αύρες ρίψης νερού, εναντίον ταραξιών. Αυτή η «σκέψη» προέκυψε μετά τα τελευταία επεισόδια όπου διαπιστώθηκε πως εκείνοι που ήθελαν να προβούν σε καταστροφές και επιθέσεις, ήταν ...

προετοιμασμένοι με τον «κατάλληλο εξοπλισμό» για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης ρίψης δακρυγόνων από τους αστυνομικούς. Οι συνέπειες της ευρείας χρήσης έπεσαν πάνω σε ειρηνικούς «αγανακτισμένους», σκόπιμα ή όχι.
Από Σεπτέμβρη, όπου πολλές κοινωνικές και εργασιακές ομάδες θα έρθουν αντιμέτωπες με τις συνέπειες του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, με νέες μειώσεις μισθών, άνοιγμα επαγγελμάτων κ.ά, πολλοί ίσως θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες τους και να συμμετάσχουν σε αυτές αναζητώντας ευκαιρίες για καταστροφική δράση.
Ο ισραηλινός «Αίαντας», όπως έχει ονομαστεί, αύρα ρίψης νερού, αγοράστηκε από την Ελληνική Αστυνομία, το 2004 έναντι 380.000 ευρώ. Είχε κάνει την πρώτη εμφάνιση του στη Λ. Λαυρίου, γκρεμίζοντας οδοφράγματα στην Κερατέα, ενώ στις 5 Ιουνίου στρατοπέδευσε στη Ρηγίλλης σε απόσταση αναπνοής απ’ την πλατεία Συντάγματος.

«Μπορεί να αποκεφαλίσει»

Η χρησιμοποίηση του, έχει αποτραπεί πολλές φορές στο παρελθόν, αφού η χρήση του θεωρείται επικίνδυνη με ακαθόριστες συνέπειες, καθώς η δύναμη του νερού είναι τέτοια, που σε σχετικά κοντινή απόσταση μπορεί ακόμα και να αποκεφαλίσει. Οι κατασκευαστές του στην εταιρεία του έχουν δώσει το κωδικό όνομα «RCU 6000», ενώ η εταιρεία διαφημίζει μέχρι και στην ιστοσελίδα της, πως εφοδίασε τις αστυνομικές δυνάμεις μεσογειακής χώρας με το συγκεκριμένο όχημα. Διαφημίζει επίσης πως «η ασφάλειά σας είναι η δουλειά μας», ενώ η εταιρεία έχει κατηγορηθεί πως στο παρελθόν προμήθευε με αντίστοιχο εξοπλισμό δικτατορικά καθεστώτα στη Νότια Αμερική. Παρ’ όλο που η εταιρεία συγκαταλέγει το συγκεκριμένο όχημα στην κατηγορία των μη φονικών μέσων καταστολής, διευκρινίζει πως μπορεί να αποβεί μοιραίο εάν δεν χρησιμοποιηθεί ακριβώς σύμφωνα με τις προδιαγραφές.
Στο κωδικό όνομα που έχει από την εταιρεία, το «6000» πιθανότατα απαντά στη χωρητικότητα του οχήματος σε λίτρα «κατασταλτικού» νερού, αφού έξι χιλιάδες λίτρα (δηλαδή έξι τόνοι) είναι και το μέγιστο φορτίο νερού που μπορεί να χωρέσει η καινούργια «αύρα». Παρ’ όλο που το γέμισμα της δεξαμενής δεν συνηθίζεται να ξεπερνάει τους 5,5 τόνους, χειριστές του ίδιου τύπου οχήματος σε άλλες χώρες λένε πως οι έξι αυτοί τόνοι μπορούν να αδειάσουν σε μόλις τέσσερα λεπτά εάν το κανόνι ρυθμιστεί να ρίχνει με συνεχόμενη ροή.

«Ζαχαροπλαστικό» χρώμα

Μέσα στο νερό, μπορούν να εκχυθούν χημικά δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού, καθώς και ειδικό ζαχαροπλαστικό χρώμα (για μαρκάρισμα των διαδηλωτών). Κάτω από το σασί, στον ουρανό και τα παράθυρα υπάρχει η δυνατότητα συνεχούς ροής κατασβεστικού αφρού σε περίπτωση ρίψης μολότοφ, ενώ φιλτράρισμα του αέρα στην καμπίνα, κάμερα κλειστού κυκλώματος δίπλα στο κανονάκι και μπουλντόζα μπροστά για αφαίρεση εμποδίων είναι μόνο μερικά από τα στάνταρ αξεσουάρ. Στην Ελλάδα, μέχρι και τη χούντα, χρησιμοποιούνταν κάτι απαρχαιωμένες βρετανικές αύρες, ενώ μετά τη Μεταπολίτευση παραγγέλθηκαν και ήρθαν καινούργιες βελγικές. Τέθηκαν εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Υπήρχε και μια άλλη πρόταση αυτή της χρησιμοποίησης χειροβομβίδων που κατά τη διάσπαση εκτινάσσουν κομμάτια από καουτσούκ, οι οποίες υπάρχουν στις αστυνομικές αποθήκες. Ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχονται πως το νέο αυτό όπλο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο αν οι χειροβομβίδες χρησιμοποιηθούν εναντίον πλήθους, οπότε προσωρινά έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο προμήθειας ή χρήσης τους από αστυνομικούς υπηρεσιών αιχμής.


.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Deep Blue Radio είπε…
ΟΙ ΘΕΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ....