Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ




Σε επίσχεση εργασίας προετοιμάζονται να προχωρήσουν οι εποχικοί δασοπυροσβέστες, μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο που τους οδηγεί η στάση πληρωμών. Για τις δεδηλωμένες προθέσεις της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυρόσβεσης Διάσωσης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση (http://www.pospid.gr/node/571) ενώ όπως βλέπεται στη φωτό, παρέθεσε και το σχετικό υπόδειγμα.
Ακολουθεί η ανακοίνωση, αλλά και διευκρινίσεις σχετική με την εργασιακή θέση που περιέρχεται ο εργαζόμενος, όταν πραγματοποιεί επίσχεση εργασίας.
"Σας κοινοποιούμε υπόδειγμα δήλωσης επίσχεσης εργασίας για όσους συναδέλφους μέλη σας επιθυμούν να ασκήσουν επίσχεση εργασίας λόγω ...

μη καταβολής των αποδοχών του μηνός Μαΐου.
Σας ενημερώνουμε ότι η επίσχεση εργασίας πρέπει να υπογράφεται από τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά και κατόπιν να κατατίθεται με αριθμό πρωτοκόλλου (αντίγραφο του οποίου πρέπει να κρατάνε οι συνάδελφοι) στην αντίστοιχη Π.Υ. στην οποία απασχολούνται.
Στην αρχή της δήλωσης επίσχεσης θα αναγράψετε το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμό σας. Στη συνέχεια κάτω από το ΠΡΟΣ και δίπλα στο Ελληνικό Δημόσιο θα αναγράφετε την Π.Υ. στην οποία υπηρετείτε.
Στο επόμενο κενό θα αναγράψετε την ημερομηνία από την οποία θα αρχίζετε την επίσχεση (θα είναι η μέρα που κατατίθεται το έγγραφο στην Υπηρεσία), μετά στο επόμενο κενό θα αναγράφετε πάλι τα ονοματεπώνυμό σας καθώς και το σύνολο των μικτών αποδοχών σας που σας οφείλουν και τέλος στο τελευταίο κενό θα αναγράψετε πάλι την ημερομηνία από την οποία θα αρχίζετε την επίσχεση".

Τί είναι η επίσχεση εργασίας:
"Το δικαίωμα της επίσχεσης ή κατάσχεσης ή παρακράτησης, είναι κατ’ ένσταση προσβαλλόμενο ενοχικό δικαίωμα. Στο Εργατικό Δίκαιο και ειδικά στη σύμβαση εργασίας, το δικαίωμα αυτό παρουσιάζει κάποια ιδιομορφία: αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ασκηθεί αυτό από τον μισθωτό, όταν ο εργοδότης καθυστερεί την καταβολή των οφειλομένων αποδοχών του ή δεν εκπληρώνει τις νόμιμες ή συμβατικές του υποχρεώσεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ή με τη συμπεριφορά του ο εργοδότης προσβάλει την προσωπικότητα του εργαζομένου. Ασκώντας το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας ο μισθωτός δικαιούται να δηλώσει στον εργοδότη ότι διακόπτει την απασχόλησή του μέχρι να του καταβληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές ή να συμμορφωθεί ο εργοδότης με τις νόμιμες υποχρεώσεις του και να απέχει από τα καθήκοντα της εργασίας του.
Κατά το χρονικό διάστημα της επίσχεσης εργασίας ο εργοδότης περιέρχεται σε κατάσταση υπερημερίας, γι\' αυτό οι μισθωτοί δεν υποχρεούνται να παρέχουν εργασία ούτε και να παρουσιάζονται στην επιχείρηση, αλλά έχουν δικαίωμα να απασχοληθούν σε άλλο εργοδότη, για αντιμετώπιση βασικών τους αναγκών. Οπωσδήποτε όμως πρέπει ο μισθωτός, που ασκεί το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας, να βρίσκεται πάντοτε στη διάθεση του εργοδότη, εφόσον αρθεί η υπερημερία του, για να αναλάβει εργασία (Α.Κ. 656, Υπ. Εργασίας 1669/10.09.1982).
Η επίσχεση εργασίας έχει ως αποκλειστικό και μόνο σκοπό να υποχρεώσει τον εργοδότη να καταβάλει στο μισθωτό τις δεδουλευμένες και καθυστερούμενες αποδοχές. Δεν μπορεί να ασκηθεί επίσχεση εργασίας με σκοπό τον εξαναγκασμό του εργοδότη για αυξήσεις αποδοχών ή άλλες παροχές που δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Η επίσχεση εργασίας αποτελεί μονομερή δικαιοπραξία που ισχύει από τη στιγμή που περιέρχεται σε γνώση του εργοδότη. Το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας μπορεί να ασκηθεί και όταν ο εργοδότης προσκαλεί τον μισθωτό, που άκυρα απέλυσε να αναλάβει εργασία, χωρίς όμως να εξοφλεί ταυτόχρονα και τους μισθούς υπερημερίας, δηλαδή, τις αποδοχές από την άκυρη απόλυση μέχρι επάνοδο στην εργασία.
Όταν ο μισθωτός απέχει από την εργασία του, ασκώντας το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας για βάσιμες αξιώσεις του, ο εργοδότης δεν μπορεί να θεωρήσει λυμένη τη σύμβαση εργασίας και γίνεται υπερήμερος ως προς την αποδοχή των υπηρεσιών του εργαζόμενου, εφόσον αποκρούει την προσφορά του χωρίς να προβαίνει σε νόμιμη καταγγελία της σύμβασης εργασίας.
Το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας από πολλούς μαζί (ομαδική επίσχεση) υποστηρίζεται ότι μπορεί να ασκηθεί, γι αυτό και εμφανίζει ομοιότητες με την απεργία, με την οποία δεν πρέπει να συγχέεται".

Πηγή: http://www.e-club.gr/ergasiaka-themata/diafora/15-episxesi-ergasias-yperimeria-ergodoti.html


.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
αντε γεια ολλοι τους ρεεε ουστττττ