Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΖΟΓΟΥ




Πριν περάσουμε σε αυτές καθαυτές τις αναρτήσεις που συνδέουν τον παράνομο τζόγο με την αστυνομική διαφθορά, ας κάνουμε μία στάση στο λήμμα κοινωνικές επιπτώσεις του τζόγου, για να δουν όλοι όσοι ιδιοτελείς ποντάρουν εκ του ασφαλούς στο βρόμικο χρήμα, τί οικονομική και κανιβαλιστικού χαρακτήρα αιμορραγία προκαλείται σε αμέτρητες χιλιάδες οικογενειών.

Πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την κατάσταση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα κατέδειξε ότι το e-gambling (π. χ. στοίχημα, πόκερ, καζίνο μέσω Ιντερνετ) εμφανίζει...
ραγδαία ανάπτυξη στη χώρα μας.
Το 31% των Ελλήνων που κάνουν «online» συναλλαγές έχουν συμμετάσχει το πρώτο εξάμηνο του 2010 ενεργά έστω και μία φορά σε παιχνίδι e-gambling (το 12% μάλιστα το κάνουν συχνά), με τη συνολική αξία της αγοράς αυτής να ανέρχεται το 2010 σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι τυχαία η σημαντική πτώση που εμφάνιζαν, τουλάχιστον έως τις τελευταίες ημέρες, οι πωλήσεις του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου (30% σε σχέση με το 2009), αλλά και η εν γένει πτώση στις πωλήσεις των λαχείων που (κατά μέσο όρο 15%) οφείλονται σε σημαντικό ποσοστό στην εξάπλωση του ηλεκτρονικού τζόγου.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των αναγνωρίσιμων δικτυακών τόπων ηλεκτρονικού τζόγου ξεπερνά το 80%.
Ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών κ. Βασίλης Θεοδώρου, Κλινικός Ψυχολόγος, αναπτύσσοντας προ μηνών το θέμα "Σύγχρονα χαρακτηριστικά και επιπτώσεις της Παθολογικής χαρτοπαιξίας" υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι:
Τα τυχερά παιχνίδια αποτελούν έναν κοινωνικά αποδεκτό τρόπο απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου. Μια μερίδα των παικτών θα χάσουν τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στη ζωή τους.
Τα προβλήματα αυτά αφορούν στην απώλεια της ψυχικής τους ευημερίας, στην κατάθλιψη, το παθολογικό άγχος, την κατάχρηση ουσιών ή την προβληματική χρήση αλκοόλ, στην απώλεια της παραγωγικότητας του ατόμου, σε οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και στη διάπραξη παρανόμων πράξεων για την εξασφάλιση πόρων για περαιτέρω στοιχηματισμό.
Τα VLT’s (Video Lottery Terminals) αποτελούν τα πλέον εθιστικά τυχερά παιχνίδια, καθώς το διάστημα από τον στοιχηματισμό μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος είναι πολύ μικρό, ενώ η ευκαιρία για να ξαναπαίξει κάνεις είναι άμεση. Οι περιρρέουσες συνθήκες, το μέγεθος του πονταρίσματος ή/και η μεγάλη συχνότητα μικρών στοιχημάτων οδηγούν τον παίκτη, βάσει των νόμων της μάθησης, σε απώλεια ελέγχου.


.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια