Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καθημερινή: Κρατητήρια... με χρήση φυλακής

Ασφυκτικά γεμάτα είναι το τελευταίο διάστημα τα κρατητήρια της ΕΛ. ΑΣ. Μόνο στην Αττική, ο αριθμός των κρατουμένων υπερβαίνει σε ποσοστό που αγγίζει το 40% τη χωρητικότητα των κρατητηρίων. Ενδεικτικά, την Παρασκευή σε υπηρεσίες της ΓΑΔΑ κρατούνταν 2.300 άτομα αντί 1.760 που είναι η
συνολική χωρητικότητά τους.
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ. ΑΣ., από το σύνολο των 2.300 κρατουμένων, οι περίπου 2.000 είναι αλλοδαποί που κρατούνται για απέλαση.
Επίσης, λόγω του υπερπληθυσμού των φυλακών όλης της χώρας, 285 καταδικασθέντες παρέμεναν σε χώρους κράτησης της ΕΛ. ΑΣ, στην Αττική, αναμένοντας τη μεταγωγή τους σε σωφρονιστικά καταστήματα. Αστυνομικές πηγές περιγράφουν ως «εκρηκτική» την κατάσταση και στους χώρους κράτησης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των υπό απέλαση κρατουμένων στις εγκαταστάσεις της Π. Ράλλη στους 800 με συνέπεια, όσοι παράνομοι μετανάστες συλλαμβάνονται στις τελευταίες επιχειρήσεις- «σκούπα» της ΕΛ. ΑΣ. να οδηγούνται σε κρατητήρια περιφερειακών αστυνομικών τμημάτων.
Οπως μάλιστα καταγγέλλεται στην «Κ», ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών απασχολείται καθημερινά σε μεταγωγές κρατουμένων από το ένα αστυνομικό τμήμα στο άλλο ανάλογα με τις θέσεις που «ανοίγουν» σε κρατητήρια της Αττικής.
Ενδεικτικά, ακόμα και σε περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες του λεκανοπεδίου, σε περιοχές με χαμηλούς δείκτες εγκληματικότητας, η κατάσταση περιγράφεται ιδιαίτερα προβληματική. Στο αστυνομικό τμήμα Π. Φαλήρου, για παράδειγμα, κρατούνταν έως την Παρασκευή 32 άτομα αντί 24 που είναι η χωρητικότητα των κρατητηρίων.
Στο Μαρούσι, αντίστοιχα, βρίσκονταν 23 αντί για 16 κρατούμενοι και στα Μελίσσια 12 αντί για 8. Στα τμήματα του κέντρου της Αθήνας τα δεδομένα είναι σαφώς χειρότερα καθώς στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης, για παράδειγμα, κρατούνταν την Παρασκευή 32 αντί για 22 άτομα, ενώ υπερπληθυσμός κρατουμένων καταγράφεται και στα τμήματα Ομονοίας, Ακρόπολης κ. ά. Συνολικά, στα 22 αστυνομικά τμήματα που υπάγονται στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, συνολικής χωρητικότητας 300 ατόμων, κρατούνταν την Παρασκευή περισσότερα από 400 άτομα.

Εξίσου ή και περισσότερο προβληματική είναι η κατάσταση και στις φυλακές της χώρας, όπου κρατούνται 12.250 άτομα αντί 9.000, που είναι η συνολική χωρητικότητά τους. Από το σύνολο των κρατουμένων, 7.700 είναι αλλοδαποί, ενώ σε καθεστώς προσωρινής κράτησης (προφυλακισμένοι) βρίσκονται 4.400. Η εικόνα είναι ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν ο αριθμός των εγκλείστων ξεπέρασε τις 12.700! Στον Κορυδαλλό σήμερα ανέρχονται σε 2.130 αντί 900 που είναι η χωρητικότητα της φυλακής, ενώ εκρηκτική είναι η κατάσταση και στα σωφρονιστικά καταστήματα Γρεβενών και Δομοκού, όπου κρατούνται από 690 άτομα αντί ανώτατου ορίου 590 για κάθε φυλακή. Σύμφωνα με τον κ. Μαρίνο Σκανδάμη, ειδικό γραμματέα Σωφρονιστικής Πολιτικής, χάρη στις ευεργετικές διατάξεις του «νόμου Παπαϊωάννου» αποφυλακίστηκαν τους τρεις τελευταίους μήνες 700 άτομα ωστόσο, όπως σημειώνει, «παρατηρείται ραγδαία αύξηση σε νέα φυλακιστήρια». Ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, κ. Σπύρος Καρακίτσος, σημειώνει ότι 400 αλλοδαποί κρατούμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις διοικητικής απέλασης δεν αποφυλακίζονται, αλλά παραμένουν σε καθεστώς «φιλοξενίας» στις φυλακές. Στις 2 Απριλίου τέθηκε σε εφαρμογή διάταξη (4055/2012) που προβλέπει τη μετακίνηση των αλλοδαπών σε κρατητήρια της ΕΛ. ΑΣ. Την ίδια ώρα, πάντως, τρεις νεόδμητες φυλακές σε Χανιά, Σέρρες και Δράμα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία λόγω αδυναμίας πρόσληψης σωφρονιστικών υπαλλήλων, ενώ υπολειτουργούν και οι αγροτικές φυλακές Χανίων, Αργους και Χαλκιδικής.

http://news.kathimerini.gr


.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια