Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ωωω ντιρλαντά και τέζα όλοι...










Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα έδινε ηχηρό μήνυμα σε Κοινοβούλιο και εταίρους. Ο σιδερένιος φράχτης του… Έβρου, μεταφέρθηκε στα «λουλουδάδικα» της Βουλής. Αστυνομικοί των ΜΑΤ έφτιαξαν ανθρώπινο «διάδρομο» για τη διέλευση πρωθυπουργού, υπουργών και βουλευτών. «Αγανακτισμένοι» εναντίον κουκουλοφόρων. Κουκουλοφόροι εναντίον ακροδεξιών. Κουκουλοφόροι εναντίον αστυνομικών στο υπουργείο Οικονομικών. Ρίψεις βομβών μολότοφ από τη μία, σύννεφα δακρυγόνων από την άλλη. Με σφυριά και λοστούς έσπασαν
ότι μάρμαρο και πεζοδρόμιο υπήρχε στην πλατεία και περιμετρικά από αυτή, φτιάχνοντας «πολεμοφόδια» που εκτόξευαν στις αστυνομικές δυνάμεις. Για περισσότερες από τρεις ώρες εξελίσσονταν οι «ύποπτες» συμπλοκές στην Πλατεία Συντάγματος με την αστυνομία να έχει κάνει 26 προσαγωγές εκ των οποίων οι 15 είχαν μετατραπεί σε συλλήψεις.
Όπως και να έχει μια «χούφτα», 100-200 κουκουλοφόρων, κατάφερε να κάνει μία ακόμη φορά, πεδίο μάχης την «μισή» πλατεία Συντάγματος, καθώς στην υπόλοιπη, από την Βουλή έως την οδό Όθωνος, κάποιοι πολίτες επέμεναν να διαδηλώνουν ειρηνικά, χορεύοντας και χτυπώντας τύμπανα. Μάταια κάποιοι προσπαθούσαν να απομονώσουν τους ταραξίες, ενώ έκαναν εκκλήσεις από τα μεγάφωνα να σταματήσουν οι συγκρούσεις. Είχε γίνει όμως αυτό που δεν ήθελε κανείς, είχαν διαλύσει είχαν αμαυρώσει την μεγαλειώδη ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Δεκάδες τραυματίες, πολίτες και αστυνομικοί, ελάχιστες προσαγωγές, πολλές καταστροφές.
Από νωρίς το πρωί αγανακτισμένοι και απεργοί είχαν κλείσει τους δρόμους στο κέντρο της πόλης, επιχειρώντας να προβούν σε έναν ιδιότυπο αποκλεισμό της Βουλής. Μερικές ώρες αργότερα εξελίχθηκε αστυνομική επιχείρηση για να περάσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός, με συγκεντρωμένους στην Ηρώδου Αττικού να τους γιουχάρουν και να εκτοξεύουν αυγά, νεράντζια και μπουκάλια νερού. Νωρίτερα είχαν γίνει προσαγωγές 12 διαδηλωτών για παρεμπόδιση κυκλοφορίας στη συμβολή των οδών Βασ. Γεωργίου και Βασ. Κωνσταντίνου, καθώς επιχειρούσαν να εμποδίσουν βουλευτικά αυτοκίνητα να πάνε προς την Βουλή και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς. Λίγη ώρα αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Προπηλακισμό είχε δεχθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Μιλένα Αποστολάκη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το αυτοκίνητο του υπουργού Υγείας εγκλωβίστηκε στο ύψος του αγάλματος Τρούμαν και ενώ ο κ. Λοβέρδος ήταν μέσα σε αυτό. Μάλιστα, έσπασαν και τον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Περίπου στις 13:00 το μεσημέρι εξελίχθηκαν οι πρώτες εντάσεις κοντά στον σιδερένιο φράχτη, τον οποίο να επισημάνουμε ότι τον προμηθεύτηκε η ΕΛ.ΑΣ, όταν δύο αξιωματικοί της ταξίδευσαν στη Γαλλία μετά τα επεισόδια τον Δεκέμβρη του 2008. Κάποιοι επιχείρησαν να τον ρίξουν με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν. Σχεδόν μία ώρα αργότερα στην επάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος ομάδα διαδηλωτών, από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, άρχισε να εκτοξεύει πέτρες και ξύλα κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Ακολούθησαν επεισόδια και μεταξύ των συγκεντρωμένων, όταν αντιεξουσιαστές συγκρούστηκαν με ακροδεξιούς που δίνουν το «παρών» κοντά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αλλά και με μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και των αγανακτισμένων, που τους ζήτησαν επιτακτικά να αποχωρήσουν.
Μία διμοιρία των ΜΑΤ που εμφανίστηκε αρχικά στην οδό Νίκης και στη συνέχεια στην Καραγεώργη Σερβίας, δέχτηκε την επίθεση συγκεντρωμένων με βόμβες μολότοφ, πέτρες, μπουκάλια, μεταφέροντας τις συγκρούσεις στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Ένταση υπήρξε και μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, ενώ γινόταν συνεχής ρίψη δακρυγόνων από τους άνδρες των ΜΑΤ και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.
Οι σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν έως τις 17:00 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, τραυματίστηκαν 30 πολίτες, 29 άνδρες και μία γυναίκα χωρίς κανείς τους να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, μεταφέρθηκαν 36 τραυματίες αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας με ακρωτηριασμένο δάκτυλο, άγνωστο πως, και ένας ακόμη με μερική κώφωση εξαιτίας βεγγαλικού.
Η ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας θύμιζε «βομβαρδισμένο» τοπίο, ενώ αρκετός κόσμος από τη συγκέντρωση των «αγανακτισμένων», αποχωρούσε εξαιτίας των συγκρούσεων και των δακρυγόνων. Οι κουκουλοφόροι έστηναν οδοφράγματα με ζαρντινιέρες και κάδους απορριμμάτων, ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές σε πεζοδρόμια και μάρμαρα της πλατείας, που χρησιμοποιούνται ως πολεμοφόδια κατά των ανδρών των ΜΑΤ. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν γύρω από την πλατεία Συντάγματος, αλλά και στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Καραγεώργη Σερβίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως και Βαλαωρίτου.
Εκείνη την ώρα οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο, σε μια ακόμη προσπάθεια να διαλύσουν τις ομάδες των ταραξιών. Ακολούθησε ομοβροντία δακρυγόνων, ενώ η καταδίωξη και οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν για μια ακόμη φορά προς την οδό Πανεπιστημίου. Παρά τα νέα επεισόδια οι «αγανακτισμένοι» δεν παρέδιδαν την πλατεία ούτε στην Αστυνομία, ούτε στους ταραξίες, επιστρέφοντας κάθε φορά που υποχωρούν στους γύρω δρόμους οι επιτιθέμενοι και των δύο πλευρών.
Από τα μεγάφωνα των αγανακτισμένων ακούγονταν συνέχεια μηνύματα μαζί με τραγούδια καλώντας τον κόσμο στο καθημερινό ραντεβού τους στην πλατεία για να διαδηλώσουν ειρηνικά διαμαρτυρόμενοι για το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Βασ. Κωνσταντίνου στο ύψος της Ρηγίλλης όπου για ακόμη μία φορά οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν με χρήση δακρυγόνων να διαλύσουν ομάδα των αγανακτισμένων που παρέμενε εκεί. Το κτίριο της Βουλής παρέμενε αποκλεισμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και απλησίαστο για διαδηλωτές αλλά και κουκουλοφόρους, ενώ είχαν κρατηθεί ανοιχτές δίοδοι άφιξης και αποχώρησης για βουλευτές και εργαζόμενους στο Κοινοβούλιο.
Μεγάλη αναταραχή προκάλεσαν, νωρίς το μεσημέρι, κάποιες φωτογραφίες, όπου αποτύπωναν ένστολους να παρακολουθούν κάποιους να έχουν στα χέρια τους σιδερένια ρόπαλα και να τα μεταφέρουν με καρότσι σούπερ μάρκετ και μοτοσυκλέτες. Η αστυνομική εξήγηση ανέφερε ότι στις 08:00 το πρωί, αστυνομικός υπηρεσίας ασφάλειας εντόπισε έναν 33χρονο από το Μπαγκλαντές να κρύβει μεταλλικούς σωλήνες και κοντάρια σε θάμνους στο Παναθηναϊκό Στάδιο πίσω από το άγαλμα του Δισκοβόλου. Ειδοποίησε συναδέλφους του, συνέλαβαν τον αλλοδαπό, και οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των ευρημάτων στα γραφεία της Ασφάλειας Αττικής. Ο κατηγορούμενος, όπως εκτιμάται, μετάφερε το σίδηρο προκειμένου να τον πουλήσει, ωστόσο είδε τους αστυνομικούς, φοβήθηκε και επιχείρησε να τον κρύψει.
Παράλληλα υπήρξαν αναφορές ακόμη και πολιτικών προσώπων για δράση κουκουλοφόρων υπό την προστασία της Ελληνικής Αστυνομίας στη συγκέντρωση διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας. Με ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνει: «Η Ελληνική Αστυνομία είναι αυστηρά προσηλωμένη στην τήρηση του Συντάγματος, την προστασία των δημοκρατικών θεσμών, καθώς και των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών. Οποιαδήποτε αναφορά για εξωθεσμική δραστηριότητα της Ελληνικής Αστυνομίας προσβάλλει βάναυσα το σύνολο του προσωπικού της, που καθημερινά δίνει σκληρό αγώνα για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας της πατρίδας μας».



.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
"Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια. πρέπει να φαίνεται και τίμια". Οι 'άστυνομικοί' που φόρτωναν το καρότσι με τα καδρόνια, τυχαία φορούσαν μπλούζες με κουκούλες?