Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

SILVER ALERT ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ




Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της μελέτης για την προοπτική δημιουργίας ενός εθνικού συντονιστικού προγράμματος έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ενήλικων ατόμων άνω των 65 ετών, αντίστοιχου με το amber alert που αναγγέλλεται από το μη κερδοσκοπικό σύλλογο <<Χαμόγελο του Παιδιού>> κι εφαρμόζεται για τους ανήλικους, και το σχετικό πρόγραμμα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.
Η πρόταση κατατέθηκε στην αστυνομία από τη...
μη κυβερνητική οργάνωση <<Γραμμή Ζωής>>, τη μοναδική που δραστηριοποιείται σε ζητήματα και προβλήματα που ταλανίζουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας και μετά τις πρώτες θετικές εισηγήσεις, προωθήθηκε για επεξεργασία στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Το πρόβλημα για την κατασκευή του Silver Alert όπως ευθύς εξ αρχής είχε επιλεγεί να ονομαστεί η γραμμή αναγγελίας κινδύνου, σε αντίθεση με όσα ισχύουν για τους ανήλικους η ευθύνη για την επιμέλεια των οποίων βρίσκεται στους γονείς και στους κηδεμόνες, σχετίζεται με την πιθανότητα αντίδρασης του αγνοούμενου ενήλικα στην προοπτική εντοπισμού κι επιστροφής στους οικείους.
Μπορεί δηλαδή κάποιος ν’ αντιδράσει, δηλώνοντας ότι η εξαφάνιση του έγινε οικειοθελώς, ή ότι η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του ως αγνοούμενου ατόμου, έθιξαν και πρόσβαλαν βάναυσα την προσωπικότητα του.
Για το συγκεκριμένο λόγο, μελετήθηκε και καθορίστηκαν μια σειρά από δικλείδες <<ασφαλείας>>, όπως για παράδειγμα η απαραίτητη παροχή πιστοποιητικού από δημόσιο νοσοκομείο ή από τον προσωπικό γιατρό του εξαφανισμένου ότι πρόκειται για αμνήμονα ή για άτομο μειωμένης συνείδησης κι επικοινωνίας με το περιβάλλον και η δημόσια αναγγελία κινδύνου να γίνεται με την προϋπόθεση της έκδοσης σχετικής εισαγγελικής απόφασης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ενισχυτικά η ΜΚΟ <<Γραμμή Ζωής>> προκειμένου το αίτημα της να τύχει θετικής απήχησης κι έγκρισης, το σχετικό πρόγραμμα (Silver Alert) είναι από τα πρώτα που εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ.
Όπως σημειώνουν, η ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ηλικιωμένων από 65 ετών και άνω, αριθμεί 2.500.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου το 23% του πληθυσμού της χώρας μας, απ[ό τους οποίους παραπάνω από το 1/3 του συνόλου, δηλαδή 1.000.000 άνθρωποι, ζουν εντελώς μόνοι. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια