Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΝΟΜΙΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΤΖΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ




Το μείζον πολιτικό θέμα και η υπό προϋποθέσεις κυβερνητική κρίση που πήγε να δημιουργηθεί στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη στις 7 του μήνα, που συνέπεσε μάλιστα με την πρώτη ημέρα της τετραήμερης απεργίας του κατ’ ευφημισμό και για την οικονομία του χρόνου «Συνδικάτου» του Τύπου, όταν οι βουλευτές του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου (ΚΤΕ) Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ απέρριψαν ομόφωνα το νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια» που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αποτελεί ίσως την καλύτερη ευκαιρία ν’ ανιχνεύσουμε ποιο είναι το πρόσωπο του νόμιμου και ποιο του παράνομου τζόγου στην Ελλάδα.
Μέσα από την παρακολούθηση της αλληλουχίας νόμου και έργου, θα μας δοθεί η ευκαιρία σε επόμενες αναρτήσεις, να δούμε πως η νομιμότητα και η παρανομία διαπλέκεται με πτυχές κι εκδοχές της … «αδήλωτης» αστυνομικής δράσης, για τις οποίες άλλωστε πτυχές, υπάρχουν...
ήδη εκτεταμένες αναφορές στο bloko, που μπορούν ν’ αναζητηθούν είτε στη στήλη ΑΡΘΡΑ, είτε στο κεφάλαιο Διαφθορά.
Προέχει όμως να διακρίνουμε αρχικά το νόμιμο από το παράνομο τζόγο, στη συνέχεια το μαύρο χρήμα που εισρέει και ξεπλένεται μέσα σε εξαγνιστικούς καταρράκτες και τέλος, πως ο αμύθητος τζίρος αποτελεί το καταπίστευμα για την έξαρση (;), διόγκωση (;) του φαινομένου της αστυνομικής διαφθοράς.
Τα στοιχεία έχουν αντληθεί από παρουσίαση που χρονολογείται στον Ιανουάριο του 2010.

Τι Είναι Νόμιμο στην Ελλάδα;

- Ν. 2206/1994 – Χερσαία και εν πλω Καζίνο
- Ν. 2433/1996, Π.Δ. 250/1997 και Ν. 2843/2000 - ΟΠΑΠ Α.Ε.(11 τυχερά παιχνίδια)
- Α.Ν. 339/1936 και Π.Δ. 284/1988 – Κρατικά Λαχεία
Λέσχες
- Π.Δ. 56/1999, Π.Δ. 241/2003 και Ν.3429/ 2005 – (Ο.Δ.Ι.Ε. – Ιππόδρομος)

Παιχνίδια Στοιχημάτων
- Με την ψήφιση του νόμου 2433/1996, η Βουλή των Ελλήνων καθόρισε τους όρους και δημιούργησε τις βασικές προϋποθέσεις για τη διοργάνωση των «Παιχνιδιών Στοιχημάτων» προκαθορισμένης και μεταβλητής απόδοσης στην Ελλάδα. Η ευθύνη για την οργάνωση, διεξαγωγή, διαχείριση και λειτουργία τους ανατέθηκε αποκλειστικά στην ΟΠΑΠ Α.Ε.
- Καθολική απαγόρευση διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου (Ν.3229/2004 και Κ.Υ.Α. 37336/2008)


Απώλειες – προβλήματα λόγω παρανόμου διενέργειας τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου
- Μεγάλη εκροή συναλλάγματος προς τις έδρες των ξένων εταιρειών που οργανώνουν και διεξάγουν παράνομα τα τυχερά παιχνίδια στη Χώρα μας
- Απώλεια τεράστιας φορολογικής ύλης από τα κέρδη των αλλοδαπών εταιρειών και των νικητών - παικτών
- Διαρκής μείωση των εσόδων του κράτους από τα παιχνίδια που διαχειρίζεται η ΟΠΑΠ Α.Ε.-ΚΑΖΙΝΟ-Ο.Δ.Ι.Ε.

Παράνομο Στοίχημα
- Με το νόμο 2433/1996 κατέστη αξιόποινη πράξη και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή οποιοσδήποτε διενεργεί, συμμετέχει, προωθεί και διαφημίζει το παράνομο στοίχημα.


Αρμόδιες Αρχές
- Την ευθύνη για τη δίωξη των εμπλεκομένων στο παράνομο στοίχημα και την πάταξη της φοροδιαφυγής έχουν, αντίστοιχα, οι διωκτικές αρχές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες επικουρούνται στο έργο τους από ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στην ΟΠΑΠ Α.Ε.


Τι Ισχύει στο Διαδίκτυο;
- Ισχύει η νομοθεσία της χώρας στην οποία κατοικεί (διαμένει) ο καταναλωτής και παρέχονται οι υπηρεσίες (the country of destination principle).
- Όποιος στοιχηματίζει από την Ελλάδα σε ιστοσελίδα που λειτουργεί π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι παραβάτης.

Τάση για Νομιμοποίηση
- Όλο και περισσότερες χώρες της Ε.Ε. μελετούν την υπό όρους σταδιακή και ελεγχόμενη απελευθέρωση της διαδικτυακής στοιχηματικής αγοράς.

Υπάρχει λύση για τον έλεγχο των παιχνιδιών που διενεργούνται μέσω διαδικτύου;
- Προσαρμογές στο Εθνικό Νομοθετικό Πλαίσιο (ΑΔΑΕ 47/2005)
- Ανάθεση αρμοδιοτήτων ελέγχου των τυχερών παιχνιδιών που διενεργούνται μέσω διαδικτύου στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
- Με το νέο οργανόγραμμα της ΕΛΑΣ υπάρχει ήδη η απαραίτητη υποδομή και το προσωπικό για να εφαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες (Block IP - Domain Name), που θα εξασφαλίσουν την απόλυτο διαδικτυακό έλεγχο.



.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια