Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ


Από τις 15 Μαρτίου ξεκίνησε και λειτουργεί η ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία καταχωρούνται πλέον στοιχεία και δεδομένα για κάθε έγκλειστο των ανά τη χώρα σωφρονιστικών καταστημάτων που απολαμβάνει τα ευεργετικά αποτελέσματα του θεσμού των ολιγοήμερων αδειών.
Η επεξεργασία του φιλόδοξου προγράμματος ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και μόλις το τελευταίο χρονικό διάστημα ξεπεράστηκαν οι σκόπελοι σε τεχνικό επίπεδο αναφορικά με τις...
εφαρμογές και τη διαλειτουργικότητα του προγράμματος και σε νομικό επίπεδο, σχετικά με τις όποιες ενδεχόμενες ενστάσεις έθεσε ή προέκυψαν από την ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων.
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες η διαδικασία που ξεκίνησε ν’ ακολουθείται είναι να καταχωρίζονται στη βάση δεδομένων από κάθε αστυνομική διεύθυνση στην περιοχή αρμοδιότητας της οποίας βρίσκεται μια φυλακή, τα στοιχεία κάθε έγκλειστου που το αρμόδιο συμβούλιο εκδίδει θετική απόφαση μετά από αίτημα του, για τη χορήγηση ολιγοήμερης άδειας.
Τα στοιχεία αυτά, στη συνέχεια προωθούνται και αναρτώνται στο διαδραστικό σύστημα police online της Αστυνομίας, στο οποίο έχει πρόσβαση και δικαίωμα χρήσης το σύνολο του διαπιστευμένου ένστολου προσωπικού. Μέχρι χθες, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις, στη σχετική εφαρμογή του συστήματος είχαν καταχωριστεί τα ονόματα περίπου 190 ονόματα κρατουμένων στους οποίους είχε δοθεί κι απ’ αυτούς, μόνο δύο είχαν φανεί ασυνεπής με το … <<ραντεβού>> της επιστροφής. Η μία περίπτωση μάλιστα αφορά σε γυναίκα- τρόφιμο των φυλακών του Ελαιώνα της Θήβας, η οποία μάλιστα είχε καταδικαστεί για υπόθεση ανθρωποκτονίας.
Στόχος του προγράμματος είναι ν’ ασκηθεί έλεγχος στον … προσωρινό ελεύθερο βίο των κρατούμενων, καθώς σύμφωνα με τις διαπιστώσεις, ένα κομμάτι της μέσης και της βαριάς παραβατικότητας προέρχεται από δράστες οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με το χαρτί της ολιγοήμερης άδειας.
Έτσι στο πλαίσιο αυτό, προγραμματικός στόχος είναι δημιουργηθούν και νέες εφαρμογές, όπως μεταξύ άλλων η δυνατότητα καταχώρισης της εθνοτικής προέλευσης του δικαιούχου, ενώ σταδιακά και η καταχώριση των περιπτώσεων ατόμων που συνελήφθησαν να διαπράττουν αδίκημα ως αδειούχοι.
Μέχρι πρότινος, οι κατάδικοι οι οποίοι κρίνονταν <<αξιόπιστοι>> και πως πληρούν τα κριτήρια για να τύχουν του ευεργετικού μέτρου, συνέτασσαν μια τυπικού χαρακτήρα δήλωση για το χώρο στον οποίο σε υποθετική βάση διέμεναν στο διάστημα της προσωρινής ελευθερίας τους, την οποία παρέδιδαν στη διεύθυνση των φυλακών στις οποίες κρατούνται.
Με τα νέα δεδομένα ωστόσο και στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται να καταπολεμηθεί ιδιαίτερα το οργανωμένο έγκλημα που καθοδηγείται μέσα από τις φυλακές, καταχωρούνται πλέον όλα τα στοιχεία του δικαιούχου όπως ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο και ημερομηνία γέννησης, το ή τα αδικήματα για τα οποία έχει καταδικαστεί, η ώρα και ημερομηνία χορήγησης της άδειας όπως και η αντίστοιχη ώρα και ημερομηνία υποχρεωτικής επιστροφής, καθώς επίσης η διεύθυνση στην οποία δηλώνεται ως προσωρινή διαμονή και ένα τηλέφωνο.
Με αυτό το σύστημα πρωτίστως η αστυνομία και δευτερογενώς οι σωφρονιστικοί, θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου ακόμη και της φυσικής παρουσίας του αδειούχου στη διεύθυνση που έχει δηλώσει, για να διαπιστωθεί αφενός ότι τηρεί τις βασικές προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας, αφετέρου ότι δεν <<εξαργυρώνει>> το ευεργετικό μέτρο με εγκληματικές πράξεις.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια