Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ... ΑΣΕΜΝΩΝ




Ένα κείμενο στο Ποντίκι του περασμένου Ιουλίου, το οποίο χρειάζεται ... επέκταση.

Αν κάποιος θα ήθελε να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στο Σώμα της Αστυνομίας, δεν θα το έκανε με σύγχρονους όρους της πολιτικής και της κοινωνιολογίας, αλλά θα ανέτρεχε στον ιστορικό ορίζοντα της λογοτεχνίας για να δανειστεί μια διάσημη φράση που έμεινε διαχρονικά ανεξίτηλα προσδιοριστική μιας παθογενούς όσο και ερεβώδους κατάστασης.
Το έλεγε ο πρίγκιπας Άμλετ στην τέταρτη σκηνή της πρώτης πράξης του περίφημου έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και δεν είναι άλλη από τη ρητορικά αποκαλυπτική <<κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας>>. Στην προκειμένη περίπτωση οι σύγχρονοι μαγιορδόμοι της ένστολης αυλής...
υποκαθιστούν τη τελευταία λέξη με αυτή της αστυνομίας, διατηρώντας αυτούσια κι αυθεντική, κραταιά στο ενίοτε ισοπεδωτικό πέρασμα του χρόνου, όλη την υπόλοιπη.
Κι επειδή ξεκινήσαμε να μιλάμε με όρους ιστορικούς, να δανειστούμε άλλη μια φράση ενός σύγχρονου πολιτικού, που διετέλεσε μάλιστα και υπουργός Δημόσιας Τάξης, όμως είδε, ενδεχομένως δε ανέχτηκε επί των ημερών του τον άκρατα φρενήρη καλπασμό της αστυνομικής διαφθοράς. Είχε μιλήσει για τους εξοντωτικούς βυζαντινισμούς των στρατηγών της αστυνομίας.
Κι ακριβώς από εκεί φαίνεται να ξεφυτρώνει η ρίζα του κακού. Στους διαδρόμους του αρχηγείου της αστυνομίας γίνονται αναφορές για τη συνεχή παρουσία τελευταία δύο απότακτων αστυνομικών, ο ένας από τους οποίους μάλιστα αναμείχτηκε στο κορυφαίο για την εποχή του θέμα του συνδικάτου του εγκλήματος. Της εγκληματικής ομάδας που με μαφιόζικη τεχνοτροπία εισήγαγε στην Ελλάδα πρακτικές πληρωμένων συμβολαίων θανάτου και πρακτικές αλληλοεξόντωσης των βαρονιών της παρανομίας.
Τα δύο μπουμπούκια που η πρακτική και η εμπειρία τα ταξινομεί στο χώρο των <<αειθαλών>> σε ότι αφορά στις συνθήκες της επιβίωσης τους ως σαπρόφυτα μέσα στο Σώμα της αστυνομίας, είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στον εισπρακτικό μηχανισμό από μπαρ, λέσχες και οίκους ανοχής που είχε στηθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μέχρι το πέρας της.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη φημολογία που αναπτύχθηκε και τους συνοδεύει, <<αποσπάστηκαν>> κάποια στιγμή και λειτούργησαν για τις … ταμειακές ανάγκες του συστήματος που μετά από αρκετά χρόνια διαδέχτηκε το σε υποθετική βάση εκριζωμένο φυτώριο της διαφθοράς και τώρα ξαναήρθαν στο προσκήνιο και μάλιστα, πιασμένοι αγκαζέ με ανώτατο αξιωματικό.
Έτσι τους είδαν όπως διαδίδεται στους διαδρόμους του αρχηγείου, να βγαίνουν στις τρεις τα ξημερώματα από τα γραφεία ενός ανώτατου αξιωματικού μαζί με τον ανώτατο αξιωματικό, ανέμελοι και μες στην καλή χαρά. Κοντά τους οι κακές όσο και μίζερες γλώσσες τοποθετούν ακόμη ένα απότακτο αστυνομικό, ολάνθιστο <<μπουμπούκι>> κι αυτός, ο οποίος αποπέμφθηκε για συμμετοχή σε κυκλώματα εκμετάλλευσης νεαρών γυναικών από χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης, που τις προωθούσαν στην πορνεία. Πραγματικό γκροτέσκο δηλαδή.
Οι ίδιες γλώσσες, αποδίδουν στον ανώτατο αξιωματικό, με το όνομα του οποίου δημιουργούν … κουίζ δανεισμένο από γνωστή διαφήμιση του ΟΠΑΠ, τη συστηματική διαφυγή από το έρκος των οδόντων του βαρύτατων όσο και απαξιωτικών χαρακτηρισμών για επίσης ανώτατο αξιωματικό με τον οποίο συνυπηρέτησαν σε νευραλγική υπηρεσία της Αττικής και ο τελευταίος τώρα διαχειρίζεται τις τύχες της.
Το περίεργο είναι πως ο τελευταίος φέρεται να ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες του υβριστή του σε ότι αφορά στο πεδίο των μεταθέσεων χαμηλόβαθμου προσωπικού αλλά και αξιωματικών που ενδεχομένως να αποτελούσαν μεσοσταθμικά εμπόδια στα σχέδια που του αποδίδονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει 25 μεταθέσεις αστυφυλάκων και αρχιφυλάκων που είχαν εκδιωχτεί από το προηγούμενο καθεστώς διοίκησης μετά από ΕΔΕ και την επιβολή πειθαρχικών ποινών, ή μετά από καταγγελίες για εμπλοκή τους σε υποθέσεις διαφθοράς. Και τους 25 συνόδευε η φήμη της συμμετοχής τους στον … εισπρακτικό μηχανισμό προηγούμενου διοικητικού σχήματος, συναφές με αυτό που διαχειρίζεται τώρα ή τέλος πάντως εμφανίζεται ότι επιχειρεί να ανασυστήσει και ν’ ανασυνθέσει το παλιό δίκτυο.
Οι μεταθέσεις αυτές αφορούν σε υπηρεσίες της Ασφάλειας, σε κεντρικά τμήματα και υποδιευθύνσεις, αλλά και στα κεντρικά στη επιλεγόμενη υποδιεύθυνση οικονομικών και ου μη μόνον Εγκλημάτων, στην οποία υπάγονται ο έλεγχος και η εποπτεία των μπαρ, των λεσχών και των ηθών. Αξιοσημείωτο είναι ότι η γενική διοίκηση των παραπάνω υπηρεσιών άλλαξε στις τελευταίες κρίσεις, με αποτέλεσμα να τοποθετούν <<άφθαρτοι>> αξιωματικοί, αλλά με χαμηλές περγαμηνές αξιωματικοί, για τους οποίους όπως λένε οι επαΐοντες, μέχρι να συνειδητοποιήσουν τι γίνεται πίσω από την πλάτη τους, θα βρεθούν στη φυλακή χωρίς να καταλάβουν το λόγο!
Ειρήσθω εν παρόδω, οι ίδιες … διχαλωτές γλώσσες σημειώνουν πως το πάρτι του ελεγχόμενου τζόγου από το αστυνομικό κύκλωμα έχει ξεκινήσει για τα καλά σ’ ένα αμαρτωλό από το παρελθόν <<καζίνο>> στη λεωφόρο Συγγρού, ενώ τα ίδια κι απαράλλαχτα που καταγγέλθηκαν στο παρελθόν, αναφέρεται ότι συμβαίνουν και στον αποκτηνωμένο χώρο του trafficking.
Το πρώτο παράδοξο είναι πως η αστυνομική αυθαιρεσία αυτού του είδους που κατά τους γνώστες του παρασκηνίου και των τεκταινομένων ευδοκιμεί αυτή την περίοδο, συμβαίνει σε μια χρονική συγκυρία που ηγείται του σώματος ένας πολιτικός του διαμετρήματος Χρυσοχοΐδη, ο οποίος στην πρώτη θητεία του είχε καταφέρει να εξυγιάνει την αστυνομία από τέτοια παρασιτικά φαινόμενα και να θέσει τις δομικές βάσεις για την αστυνομία που εγγυήθηκε την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το δεύτερο παράδοξο είναι πως οι σχετικές μεθοδεύσεις, που όλοι οι παροικούντες της Κατεχάκη διατείνονται ότι γνωρίζουν και το κουβεντιάζουν σε επίπεδο διαδρόμου, δεν είναι σε γνώση του αρχηγού, το ήθος και η ακεραιότητα του οποίου αν μη τι άλλο δεν μπορούν ν’ αμφισβητηθούν, όμως η λογική λέει ότι δεν γίνεται να μην ξέρει. Το θέμα είναι τι κάνει.
Εμείς αυτό που οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι σαφώς και δεν μπορούμε να ενστερνιστούμε ή να υιοθετήσουμε τις καταγγελίες. Δεν μπορούμε όμως και ν’ αγνοήσουμε μια κατάσταση για την οποία καθημερινά μηρυκάζονται στα χείλη βαθμοφόρων πολλά ανομολόγητα και διαβρωτικά για την ηθική της αστυνομίας, τα οποία ρίχνουν σε ακόμη μεγαλύτερο τέλμα την υπόληψη της. Ας τα ερευνήσουν λοιπόν για ν’ αποδιώξουν κάθε σκιά από οποιονδήποτε. Ιδού η Ρόδος.

Από τον Γιώργο Καραϊβάζ


.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια